Manusje: Het eerste baantje van Sheryl Sandberg

Wie goed is, moet anderen helpen

Het eerste baantje van Sheryl Sandberg

Sheryl Sandberg is sinds 2008 Chief Operating Officer bij Facebook, en in 2012 wordt zij het eerste vrouwelijke lid van de raad van bestuur van dit techbedrijf. In 2013 schrijft ze de bestseller Lean In: Women, Work, and the Will to Lead. Een boek waarin vrouwelijk leiderschap en de weg ernaartoe wordt beschreven, ook bedoeld voor mannen die voorstander zijn vanger diversiteit.

In 2012 wordt Sheryl Sandberg vermeld in de Time 100-lijst van de invloedrijkste personen in de wereld. Maar niet alleen heeft zij een bewonderenswaardige carrière, ook betoont zij zich een groot voorstander van meer vrouwen op hoge posities. Dankzij haar boek wordt zij naast zakenvrouw ook activiste genoemd.

Sandberg is geboren in 1969. In 1987 wordt ze toegelaten tot de prestigieuze Harvard-universiteit. Al gedurende haar studie economie fungeert ze als mentor en proefschriftadviseur. Dat is niet zomaar, want ook als student is ze steengoed. Na vier jaar haalt ze haar bachelor en ontvangt ze de John H. William-prijs voor de best afgestudeerde in de economie. Twee jaar later gaat ze naar de business school van Harvard, waar ze in 1995 summa cum laude (met de hoogste lof) haar MBA haalt.

Na een korte carrière bij de World Bank vertrekt ze naar India om te helpen lepra te bestrijden. Haar zakelijke loopbaan hervat ze bij Google, waar ze verschillende belangrijke functies bekleedt, maar ook de drijvende kracht is achter het uitbouwen van de liefdadigheidsorganisatie van het internetbedrijf.

Tijdens je studie als eerste ‘baan’ een functie mogen vervullen van mentor en proefschriftadviseur, dan heb je oog voor anderen. Sandberg beseft dat ze in een aantal dingen erg goed is, maar vindt ook dat ze daardoor de taak heeft anderen te helpen. Dat is de rode draad in haar carrière, zowel op school, in een derdewereldland, op kantoor als met het oog op het algemeen belang.

Zes jaar geleden legde Sheryl uit waarom er nog steeds weinig vrouwen aan de top staan. Bron: www.youtube.com

Wil je reageren? Doe mee aan het gesprek op community.topvrouwatwork.nl