Topvrouw van het Jaar 2017

Ingrid de Graaf: een verbinder met lef

Ingrid Topvrouw van het Jaar 2017

Ingrid de Graaf (48), directielid bij Aegon, heeft de verkiezing van Topvrouw van het jaar 2017 gewonnen. Ze neemt het stokje over van Ingrid Thijssen, CEO van Alliander.

De jury van Topvrouw van het Jaar, onder leiding van Pamela Bouwmeester, roemt de lef en dapperheid waarmee Ingrid de Graaf zich opstelt als verbinder. “Ze wil niet alleen bruggen bouwen tussen mannen en vrouwen, maar ook tussen verschillende culturen”, staat in het juryrapport. De andere finalisten waren Petra van Hoeken van de Rabobank en Marjan Rintel van Nederlandse Spoorwegen.
De jury lette dit jaar extra op de inspanningen die de kandidaten leveren om diversiteit en duurzaamheid in hun bedrijf te bevorderen. Daar kan Ingrid Thijssen zich in vinden. Het waren de onderwerpen die op haar platform Topvrouw@Work centraal stonden. Thijssen werd als scheidend Topvrouw van het Jaar geroemd om de actieve wijze waarop ze haar functie als rolmodel heeft ingevuld.
“In de dertien jaar dat deze verkiezing wordt gehouden, heb ik geen topvrouw gezien die zoveel uit de titel heeft gehaald als Ingrid Thijssen. Ze werd tijdens haar jaar als topvrouw ook nog CEO van Alliander”, aldus Caroline Princen, topvrouw van het jaar 2008, die de feestelijke avond met 250 genodigden in De Hallen Studio’s in Amsterdam presenteerde.

Grijp die kans

Ingrid Thijssen wenst haar opvolgster in eerste instantie vooral toe om van de titel te genieten. “Dat heb ik ook gedaan, elke dag.” Maar het belangrijkste aan de onderscheiding vindt Thijssen dat het een kans is om serieus werk te maken van diversiteit in de top. “Grijp die kans. Je hebt een jaar lang de tijd om het onderwerp bovenaan de agenda te zetten.”
Ze deelde op de bijeenkomst het boek ‘Voorbeeldmannen’ uit. In dat boek staan de interviews die Thijssen het afgelopen jaar hield met acht topmannen. Het is haar overtuiging dat de doorstroom van vrouwen naar de top van mannen moet komen. “Zij zitten immers op de posities waar verschil gemaakt kan worden”.

Thuisfront nodig

Ingrid de Graaf moest duidelijk nog even wennen aan de onderscheiding die haar ten beurt was gevallen. Ze bedankte haar man Frank, die niet aanwezig was omdat hij thuis zat met hun twee kinderen. “Elke topvrouw heeft een thuisfront nodig dat haar steunt. Daarom gaat mijn eerste dank uit naar Frank, die mij altijd stimuleert”, aldus de geëmotioneerde Topvrouw van het Jaar 2017. Het grootste misverstand over Ingrid de Graaf? “Dat ik alleen maar aardig ben.”

Facebook of Tinder

De jury had dit jaar echt iets te kiezen; de drie finalisten waren heel verschillend. Dat bleek ook uit de filmportretten die van hen gemaakt waren en werden vertoond op de uitreikingsavond. In die filmpjes werden keuzes voorgelegd: stropdas of hoofddoek, discipline of chaos, Facebook of Tinder? De keuzes liepen sterk uiteen. Maar toen er gekozen moest worden tussen powervrouw of moeder, kozen ze unaniem voor het moederschap. Het was een paar jaar geleden misschien niet mogelijk geweest om daar als topvrouw zo open over te zijn.
Ingrid de Graaf vertelde dat ze in al haar banen altijd op woensdag thuis heeft gewerkt. “Die ruimte moet je gewoon nemen. Er kan meer dan je denkt. En natuurlijk moet je daar flexibel in zijn. Maar vrouwen moeten hun werk meer naar hun hand durven zetten. En zich daar niet voor excuseren.”

Jesse Klaver

Jesse Klaver, fractievoorzitter van Groen Links, was de gastspreker van de avond. Hij verbond het thema duurzaamheid moeiteloos met meer diversiteit in de top van bedrijven en organisaties. “We moeten nieuwe antwoorden vinden op de vragen van vandaag. Daarvoor is lef nodig. Wat heel lang normaal was, is dat nu niet meer. Niet vlees, maar vegetarisch moet het nieuwe normaal worden. En niet alleen maar mannen, maar meer vrouwen in de top. Het is tijd voor ander leiderschap.”
In dat kader haalde Klaver een uitspraak van Ingrid de Graaf aan: “Het wordt tijd dat de mensen in de boardroom beseffen dat hun realiteit niet dé realiteit is. Er is nog een hele wereld daarbuiten.”
Het publiek mocht vragen stellen aan Klaver en maakte daar gretig gebruik van. Op de vraag wie zijn voorbeeldvrouw was, antwoordde hij: “Mijn moeder, door haar harde werk heeft het mij nooit ergens aan ontbroken. Zonder haar stond ik hier niet.” De moeder van Klaver overleed dit voorjaar plotseling.

Jong talent

De Young Talent Award – aanmoedigingsprijs voor vrouwelijk talent tot 31 jaar – ging dit jaar naar Disa Jironet Loewe, officier van justitie in opleiding bij het Openbaar Ministerie. Zij werd gekozen uit 21 talentvolle vrouwen, die allemaal aanwezig waren. Juryvoorzitter Jet de Ranitz roemde haar bevlogenheid en durf. Zij volgt Eeke Olijve, directeur relatiemanagement bij ABN Amro Mees Pierson, op. Olijve schreef op dit platform blogs over haar ervaringen en gaf tips. “Dat vond ik het leukste aan het afgelopen jaar, ik heb veel jonge, talentvolle vrouwen ontmoet. Ik vond het heel fijn om mijn kennis aan hen door te geven.”
Ingrid Thijssen wordt ontzettend vrolijk als ze al het jonge, vrouwelijke talent ziet dat op deze avond aanwezig is. “De nieuwsberichten over de vrouwen aan de top stemmen de laatste tijd een beetje somber. Maar als ik deze vrouwen zie, wordt ik heel optimistisch. Dan weet ik zeker dat het goed komt.”

Wil je reageren? Doe mee aan het gesprek op community.topvrouwatwork.nl