Ingrid de Graaf over duurzaamheid en diversiteit

De drijfveren achter verantwoord ondernemen

Concurrenten Aegon en Delta Lloyd werken samen

Ingrid de Graaf over duurzaamheid en diversiteit

Maatschappelijk verantwoord ondernemen is geaccepteerd als belangrijke doelstelling voor bedrijven. Maar wat is precies de drijfveer om daarmee bezig te zijn? En hoe maak je de veelbelovende woorden in de praktijk ook waar? Ingrid de Graaf heeft bij Delta Lloyd vooruitstrevende ideeën omgezet in een succesvol programma. Aegon en Delta Lloyd werken inmiddels samen in het programma ‘Van schulden naar kansen’. Ze vertelt over duurzaamheid, schulden en diversiteit.

“Bij Delta Lloyd werd al vroeg het belang van maatschappelijk verantwoord ondernemen onderkend. Het antwoord daarop was de Foundation die in 2008 werd opgericht om financiële zelfredzaamheid te bevorderen. Dat was zeker vooruitstrevend in die tijd, maar nog geen complete en blijvende duurzaamheidsstrategie.”
“Bij mijn aantreden in de RvB heb ik de ruimte genomen en gekregen om een duurzaamheidsprogramma te gaan aanvoeren. Drie jaar later waren alle beleggingen van Delta Lloyd verantwoord. En sinds 2016 brachten meer en meer beleggingen positieve impact, dus bijdragen aan een positieve transitie. Delta Lloyd is gestopt met beleggen in wapens, maar ook in Volkswagen na de sjoemelaffaire.En we hebben een speciaal Delta Lloyd ESG-fonds opgericht, dat geroemd wordt om zijn uitsluitingen en lage kosten. Het won begin dit jaar de eerste plek in de wereldwijde lijst van meest duurzame fondsen. In alle pensioenproducten van Delta Lloyd is dit fonds automatisch geselecteerd voor klanten. En dat bleek onderscheidender dan we aanvankelijk dachten.”

Van schulden naar kansen

“In de Delta Lloyd Foundation hebben we het programma ‘Van schulden naar kansen’ geïntroduceerd. Het is onze ambitie om de komende jaren 11.625 huishoudens die in armoede leven, uit de schulden te helpen. De focus van het programma ligt op lokale hulp, in de steden waar Delta Lloyd gevestigd is, met evaluatie van de inspanningen door de Hogeschool van Amsterdam.”

“Mooi vind ik dat Aegon zich heeft aangesloten bij dit programma, dat nu ook wordt uitgerold in de Aegon-steden. Zonder persoonlijke inzet van Maarten Edixhoven (mijn nieuwe en huidige baas) en mijzelf (in mijn oude rol bij DL) zou het niet zijn gelukt om twee concurrenten te laten samenwerken om dit maatschappelijke probleem te verkleinen.”

Diversiteit

“Delta Lloyd was in 1999 al erg bezig met diversiteit. Dat spitste zich toen toe op met name het leren begrijpen en onderkennen van mannelijke en vrouwelijke groepsdynamica. Het gehele senior management deed mee aan deze training ‘kans op balans.’ Een aantal inzichten daaruit bleven in de cultuur aanwezig, bewaakt door een paar mensen, onder wie ikzelf. Zo besteedde ik veel tijd aan sollicitatie-interviews, omdat we hadden afgesproken dat de interviewkoppels altijd gemengd zouden zijn en er maar enkele vrouwen beschikbaar waren op hetzelfde niveau. Ik heb me altijd ingezet om meer vrouwen te benoemen, door actief op zoek te gaan naar vrouwelijke kandidaten en hen kansen te geven. Ook in de HR-board is vaak gesproken over en uiteindelijk ook gewerkt aan het vullen van de ‘pijplijn’ met nieuw vrouwelijk talent.”

Wil je reageren? Doe mee aan het gesprek op community.topvrouwatwork.nl