De lichttechnieken van Daan Roosegaarde

De schoonheid van nieuwe energie

Daan Roosegaarde verbindt kunst aan duurzaamheid

Kunstenaar en uitvinder Daan Roosegaarde zette met innovatieve lichttechnieken duurzame kunst internationaal op de kaart. Betoverend en sprookjesachtig. Een tocht langs een paar van zijn spraakmakende kunstprojecten.

‘Icoon Afsluitdijk’

Icoon Afsluitdijk is een ‘designinnovatieproject’ van ontwerper/kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team. Hij is door Rijkswaterstaat gevraagd een bijdrage te leveren aan ‘de iconische waarde van de dijk’. Het project bestaat uit één blijvend kunstwerk, Lichtpoort, en vier tijdelijke: Waterlicht, Windvogel, Glowing Nature en Spiegelstenen. Met de presentatie van een speciale editie van Waterlicht is het project in september vorig jaar van start gegaan. Op 16 november wordt Lichtpoort officieel ‘geopend’.

De werken vormen niet alleen een kunstzinnig eerbetoon aan de 32 kilometer lange waterkering, maar gebruiken ook toepasbare innovaties. Zo leveren de Windvogels – zwevende lichtvliegers volgens een idee van Wubbo Ockels – energie op voor vierhonderd huishoudens. Het team van Roosegaarde heeft nog een verrassing in petto: project ‘Lichtpoort’. 60 sluisgebouwen worden van onder tot boven volgeplakt met reflecterende strips. Een slimme manier van wegverlichting, er is namelijk geen elektriciteit voor nodig. In Trouw kan Roosegaarde zijn enthousiasme dan ook niet onder stoelen of banken steken: “Dit wordt amazing!”

Icoon Afsluitdijk van Studio Roosengaarde Bron: vimeo.com

De sterrenhemel

Fietsen door een Zuid-Franse sterrenhemel in de stijl van Vincent van Gogh, met om je heen duizenden fonkelende steentjes die oplichten in het donker. In Nuenen, vlakbij Eindhoven, komen sprookjes uit. In 2014 opende Roosegaarde daar het eerste fietspad ter wereld op zonne-energie. Overdag nemen de duizenden steentjes licht op en geven dit ’s avonds weer af.

Het Van Gogh-pad Bron: vimeo.com

Waterlicht

Een ‘virtuele overstroming’ die mensen laat ervaren hoe Nederland eruit zou zien als dijken bezwijken. Met behulp van een lichtshow bestaande uit golvende lijnen van licht laat Roosegaarde’s lichtkunstwerk ‘Waterlicht’ de kracht van water zien. Een indringend kunstwerk wat eenieder stil laat staan bij het feit dat waterschappen 24 uur per dag bezig zijn om Nederland droog te houden.

Waterlicht Bron: vimeo.com

Windlicht

Een windmolen is geen kunstobject. Toch? Daan Roosegaarde ziet dit anders. Geïnspireerd door de achttiende-eeuwse Kinderdijk ontwikkelde hij ‘Windlicht’. Speciale software, tracking technologie en innovatieve lichttechnieken zorgen voor een spectaculair schouwspel van licht tussen de windmolens dat altijd anders is. Net als de pittoreske windmolens uit 1740 draagt dit tijdelijke kunstwerk uit 2016 bij aan de positieve beeldvorming rondom nieuwe energie. Kortom, een ware verbeelding van de schoonheid van windenergie.

Windlicht Bron: vimeo.com

Wil je reageren? Doe mee aan het gesprek op community.topvrouwatwork.nl