Batterijen onmisbaar voor de transitie

Batterijen onmisbaar voor de transitie

De prijs van oplaadbare batterijen, waaronder ook accu’s vallen, daalt in snel tempo. Tegelijk worden we steeds beter in het hergebruik en het herwinnen van de toegepaste materialen. Bij de overstap van fossiele brandstoffen naar wind- en zonne-energie gaat de batterij binnen een paar jaar een cruciale rol spelen.

Fototoestellen, boormachines, tandenborstels, laptops, pompen, telefoons, stofzuigers, auto’s: een erg onvolledige opsomming van oplaadbare spullen voor het dagelijks gebruik. Die toepassingen van de batterij voor de consument vinden we nu heel gewoon, al zijn ze er in wezen ‘nog maar net’. Maar let op: de echt grote batterijen gaan ook een echt grote rol spelen in de wereld van de energietransitie. Bloomberg heeft daar een instructieve animatiefilm over gemaakt.

Je hoort de verzuchting nog vaak: de energie die wind en zon produceren is te onregelmatig beschikbaar. Opslag is nog ingewikkeld en onbetaalbaar. Maar de kosten van het maken van batterijen zijn in tien jaar met 80% gedaald. Sinds 2014 is de prijs gehalveerd. Het inzicht dat fossiele energie zijn langste tijd heeft gehad, zorgt overal ter wereld voor versneld onderzoek, nieuwe technologie, betere productiemethoden. Je hebt bijvoorbeeld tegenwoordig voor huishoudelijk gebruik de eneloop-batterij, die al meer dan tweeduizend keer kan worden opgeladen en ontladen.

Oude auto-accu’s

Op dit moment wordt nog maar 0,1% van alle elektriciteit eerst opgeslagen. De ontwikkeling gaat echter razendsnel. In de Verenigde Staten maken Tesla en AES enorme vorderingen met de grootschalige opslag van elektriciteit. Maar ook in Nederland zien we al huishoudens die met hulp van Eneco stroom opslaan in hergebruikte batterijen. En de Amsterdam Arena heeft een eigen energiebedrijf opgericht. Dat bewaart elektriciteit in 280 oude auto-accu’s ter opvang van de pieken en dalen die de zonnepanelen produceren.

De belasting van het milieu is steeds genoemd als belangrijk bezwaar tegen grootschalig gebruik van batterijen. De Correspondent heeft in een gedegen en tamelijk volledig verhaal op een rij gezet waarom de batterij juist het milieu gaat redden. Ja, de productie van sommige grondstoffen belast de omgeving, maar lang niet zo zwaar als het winnen van olie of gas. We leren snel opnieuw te gebruiken: batterijen die voor auto’s niet meer voldoen, kunnen nog tijden mee als energieopslagplaats voor huishoudens. En dat gebeurt dus ook al. En verder zijn de materialen in batterijen nu al voor 95% opnieuw te gebruiken. Het inzamelen van kleine AAA-batterijen mag dan lastig zijn, het recyclen van grote, ‘industriële’ batterijen komt straks in de buurt van de 100%.

Batterij of accu

In het Nederlands zijn we niet-oplaadbare elektrische energiebronnen batterijen gaan noemen. Een elektrische energiebron die wel opgeladen kan worden, heette doorgaans een accu. Maar toen er kleine, cilindervormige accu’s voor in de zaklamp kwamen, werden ze aangeduid als oplaadbare batterijen. Een accu is dus hetzelfde als een oplaadbare batterij, en heet in het Engels een battery. Daarover gaat dit artikel. En dus staat er batterij als we een oplaadbare energiebron bedoelen.

Wil je reageren? Doe mee aan het gesprek op community.topvrouwatwork.nl